Schweizer Mittelland
Schweizer Mittelland
Gewoonweg mooi. Een lichte nevel dompelt rustige riviertjes onder in pasteltinten. Vooruitspringende daken beschermen imposante Emmentaler boerderijen. En de geraniums voor de ramen zijn op de hele wereld niet zo rood als hier. Zacht glooiende heuvels lopen langzaam af van de Vooralpen van het Gürbedal en het Schwarzenburgerland in de laagvlakte van het district Laupen en het merengebied, in het noorden wordt u begroet door de heuvelrug van de Jura over Bielersee, Solothurn en Oberaargau heen.
De welstand van de dorpen wordt in de steden weerspiegeld: dikke muren, arcaden, steegjes, door fonteinen met figuren tot leven gebracht die over een beroemd verleden vertellen. De tijd lijkt hier langzamer te vergaan: “Nume nid g’schprängt” (doe het maar kalmpjes aan) is nog steeds het motto van Bern (werelderfgoed van de UNESCO), ook als de Europese hogesnelheidstreinen TGV, ICE en Pendolino zich hier elke dag tegenkomen. Neem rustig de tijd voor het Zwitserse middengebied, want hier heeft men tijd voor u!
Watervallen storten zich over rotswanden. Gletsjerbeken banen zich een weg door kloven. Rosenlaui-Gletscherschlucht, Aareschlucht. Op de Brienzersee en de Thunersee varen zeilboten en trekken excursieschepen hun witte spoor door het turkooisblauwe water. Langs de oevers, in de dalen en op zonnige bergplateaus liggen pittoreske dorpjes. Rijk versierde chalets en hotelletjes stralen behaaglijkheid uit en zijn een toonbeeld van volkskunst.
Kastelen getuigen van vroegere rijkdom en voorname hotels uit de beginjaren van het toerisme zijn met zorg onderhouden. Donkere bossen strekken zich uit naar rotsige toppen. Op de Alpen grazen de koeien onder oeroude ahornbomen. Witte toppen spiegelen zich in de bergmeren. En daarbovenuit troont met een magische aantrekkingskracht het witte massief van Eiger, Mönch en Jungfrau. Dit is het Berner Oberland.